Kunstnerens sted

Nogle kunstnere kan kun arbejde i deres atelier.

Et atelier er et rum, som er indrettet efter den enkelte kunstners behov, og hvor der er farver og pensler, staffelier og lærreder. Nogle kunstnere har et kæmpestort atelier, hvor der er mange meter til loftet og masser af lys.

Andre kunstnere kan nøjes med et mindre atelier, og nogle kan faktisk bedst lide at arbejde i et halvmørkt rum!

Der er også nogle kunstnere, som kan arbejde hvor som helst. De behøver ikke så mange materialer og arbejder der, hvor de finder et passende motiv. Det kan være både ude og inde.

Arbejdssted
Arbejdssted

Maleri i atelier

Billedet til højre forestiller den hollandske maler Vermeer i sit atelier. Han har malet et billede af sig selv på arbejde, på billedet ser man hans arbejdsredskaber. Der er et staffeli, som lærredet står på. Der er en lav skammel, så han kan sidde og arbejde i den rigtige højde.

Det tunge gardin bruger han nok til at trække for, når han synes, at der falder for meget lys ind på modellen.

Vermeer arbejdede altid i sit atelier, hvis han ikke malede efter model, brugte han skitser, som han havde lavet tidligere. Han præparerede sine lærreder grundigt, før han gik i gang med at male Arbejdsgangen lå helt fast: Visse farver skulle altid lægges på før andre. Det tog meget lang tid at male et billede på den helt rigtige måde. Det kunne nemt vare et år.

Jan Vermeer i sit atelier
Jan Vermeer i sit atelier

Hvordan gør du selv?

Sidder du på gulvet og maler hurtigt og let som den japanske maler, eller maler du langsomt og omhyggeligt på et bord eller ved et staffeli som Vermeer? Prøv at male et billede af dig selv, når du maler.